България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Националната стратегия за детето - ще изключи ли родителите от възпитанието?

Митрополит Антоний и Христо Монов са на мнение, че се извършва насилствена институционализация на българските деца

11.02.2019 | 09:35 Редактор: Ивайло Николов
Националната стратегия за детето - ще изключи ли родителите от възпитанието?

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Духовниците смятат, че с нея се ограничава авторитета на родителите, а според Църквата трябва да се въведат часове по религия, с които ще се преборим с наркотичната зависимост, абортите и сексуалната разкрепостеност. БПЦ смята, че забраната на телесното наказание над деца създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".

Според митрополит Антоний БПЦ е изразила становището си, защото Светият синод е забелязал основни пропуски в стратегията, които касаят християнско семейство.

"Чрез различни законопроекти се отнема пълното право на родителите да възпитават в свобода своите деца. По някакъв начин се институционализират рамките на възпитанието в семейството", обясни пред Bulgaria ON AIR митрополит Антоний.

Той беше категоричен, че часове по религия биха имали благотворно влияние върху младежите.

"Трябва да има строгост, някакви рамки във възпитанието на децата, защото прекалената свобода доказва, че децата започват да растат своенравни, без да зачитат авторитетите на своите родители, а след това в обществото", подчерта още духовникът.

Детският психолог Христо Монов се съгласи с митрополит Антоний, че става насилствена институционализация на българските деца. 

"Детето на 21 век е друго дете, различно дете. Целият свят, който то познава, е по-скоро от екрана, отколкото от реалния живот. Затова то е друг психичен продукт, затова и методите на въздействие спрямо него трябва да бъдат нови", поясни психологът в студиото на "България сутрин".

Христо Монов допълни, че констатациите на БПЦ трябва да се вземат предвид. По думите му всички родители трябва да възпитават децата си, но трябва да знаят, че посегнат ли им, ще изгубят връзката си с тях.

Гледайте видеото с цялата дискусия.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК