България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Случаят "Скрипал" лъха на непрофесионализъм, твърди разузнавач

Путин няма как да е позволил атаката срещу руския агент, категоричен е ген. Тодор Бояджиев

11.02.2019 | 09:15 Редактор: Иван Берберов
Случаят "Скрипал" лъха на непрофесионализъм, твърди разузнавач

Има подозрения, че на наша територия също е използвано химическо оръжие – нервнопаралитичното вещество "новичок". През миналата година международното пространство се разтресе поради скандал за отравяне на бившия руски таен агент Сергей Скрипал именно с "новичок".

Русия тогава отрече обвиненията, но много страни помолиха дипломатите й да напуснат. 

Според световни медии се оказва, че един от заподозрените извършители, агент на руското военно разузнаване, е бил в България по същото време, в което бизнесменът Емилиян Гебрев изпаднал в кома. Симптомите му били сходни с ефекта от "новичок". 

Към момента Гебрев е разследван за делото за фалита на КТБ. Възможно ли е в България да е използвано химическо оръжие?

"Целият случай със Скрипал лъха във всички области на непрофесионализъм. Толкова ли е паднало нивото на извършване и разкриване на едно действие? Така разузнаването проваля реномето на собствената си държава. Абсурдно е да се обвинява Путин за случая "Скрипал“. Трябва кукувица да му е изпила акъла, за да даде съгласие за тази мисия, едва седмица преди изборите, които той със сигурност ще спечели", отбеляза бившият разузнавач ген. Тодор Бояджиев. 

В студиото на "България сутрин" той посочи, че всички разузнавания допускат понякога да не следват точни указания - последният случай в саудитското посолство с Хашоги е пример за това. 

"Предстоят ни избори, предстои битка – всичко е позволено, за съжаление. Това че запазихме неутралитет в началото на случая "Скрипал", е един от сполучливите ни външнополитически ходове", изтъкна още ген. Бояджиев пред Bulgaria ON AIR. 

А премиерът Бойко Борисов ще се срещне с британската посланичка Ема Хопкинс, пише "24 часа". Срещата е от спешен порядък. На нея ще бъде обсъдена информацията, че един от замесените в случая "Скрипал" е бил в България по времето, когато е бил отровен Гебрев.

Харесайте ни във Facebook ТУК