България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Противоконституционна ли е концепцията на Каракачанов за интеграцията на ромите?

Коментар на евродепутата Ангел Джамбазки и бившия депутат от ДПС Александър Методиев пред Bulgaria ON AIR

11.02.2019 | 08:55 Редактор: Василена Василева
Противоконституционна ли е концепцията на Каракачанов за интеграцията на ромите?

Задължително е да има обсъждане на концепцията за промени в политиката за интеграция на ромския етнос, представена от министър Каракачанов. Именно затова и текстовете бяха публикувани в публичното пространство. Хората имат право да изразят мнението си. Това заяву в студиото на "България сутрин" заместник-председателят на ВМРО и Ангел Джамбазки.

Евродепутатът подчерта, че ромски проблем в България има и той трябва да бъде разрешен в най-скоро време. Страната ни дори била закъсняла с предприемането на действия за това.

Не на такова мнение обаче се оказа бившият депутат от ДПС Александър Методиев. Пред Bulgaria ON AIR той бе категоричен, че въпросната концепция е противоконституционна.

"Този документ е вид популизъм. С него се нарушават чл. 6, ал. 1 и ал. 2 от Конституцията, които гласят, че всички хора се раждат равни по достойнство и подобни предложения изобщо не бива да се правят", каза той.

Има ли резон в предложенията на Каракачанов, ще се реши на коалиционен съвет. От ромската общност пък настояват за оставката на вицепремиера Каракачанов.

Припомняме, че предложенията на ВМРО включват спиране на помощите при отказ за започване на работа, ако децата не ходят на училище или ако се демонстрира висок стандарт на живот. 

Предложението, което пък предизвика най-много спорове, е това за контрол на раждаемостта. 

Вижте повече във видеото!

Харесайте ни във Facebook ТУК.