България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Промените в НК, свързани с домашното насилие, няма да работят, категорични са експерти

Според Николай Хаджигенов и Албена Белянова текстовете не са качествени

08.02.2019 | 09:14 Редактор: Ивайло Николов
Промените в НК, свързани с домашното насилие, няма да работят, категорични са експерти

Народните представители приеха единодушно и окончателно промени в наказателния кодекс, които касаят домашното насилие. Физическият и психически тормоз ще се наказва с до 10 години затвор. При убийство в условията на домашно насилие максималната присъда е от 15 години до доживотен затвор. За принуда вкъщи, наказанието е от 3 до 10 години лишаване от свобода, а за системно следене - от 1 до 5 години. Целта на промените в НК е да има по-добро противодействие на всички форми на домашното насилие. През последните 3 години убийствата на жени от съпрузи или други близки са се увеличили с 50%.

Адвокат Николай Хаджигенов и юристът Албена Белянова обаче са категорични, че така написаните текстове няма да работят и няма да донесат очаквания резултат.

"Самите промени в НК бяха определени също като някакъв вид компенсиране на нератификацията на Истанбулската конвенция", каза Билянова в студиото на "България сутрин".

Адвокат Хаджигенов пък е категоричен, че нормативните промени няма да свършат работа за превенцията на домашното насилие, а една от причините за това е, че психологическото насилие не е формулирано добре. 

"Няма образователни мерки, няма социални мерки, които са много по-важни. Изходът беше описан чудесно в Истанбулската конвенция, само, че в нея видяхме джендъри и не знам какви глупости, и резултатът е такъв. Трябва да има наказания, но трябва да има и смислени наказания", подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

Адвокатът допълни още, че трябва хората, които ще изпълняват тези мерки да са подготвени, от специални отдели, които да работят само това, за да са запознати със спецификите на този тип насилие и престъпления.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК