fallback

Рекорден бюджет от 1,750 млрд. лева за София. Предизборен ли е?

Най-много средства са отделени за транспорт, образование, екология и чистота

01.02.2019 | 09:40 Автор: Ралица Братанова

Бюджетът на София за тази година е рекорден - 1,750 млрд лв. Това е с близо 300 млн. лв. повече от парите за миналата година. 

Традиционно гласуването премина с дълги и остри дебати. От БСП и "Политическа група 5" не подкрепиха заложената рамка. Те определиха бюджета като предизборен.

Според приетата финансова рамка най-много средства за тази година са отделени за транспорт, образование, екология и чистота. 

"Целият процес на изготвяне и представяне на бюджета е обида към общинските съветници и не само към нас, но и към тези от другите политически партии", заяви  общинският съветник от БСП  Иван Таков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му за 2017 и 2018 година неизпълнението на капиталовите програми е в размер на 442 милиона лева. Според него в самия бюджет на счетоводно ниво няма анализ защо това се е случило.

"Анализът на направените предложения от страна на коалиционни партньори на национално и общинско ниво, не е задължително да се извършва само в заседание на комисията на Общинския съвет. По отношение на анализа за неизпълнение и изпълнение на инвестиционните капиталови програми на последните две години, мисля че той трябва да се води от съответните пера", коментира общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева в "България сутрин".

По нейни думи няма как бюджетът за 2019 да бъде определян като предизборен, тъй като през последните години винаги има избори, с изключение на 2018 г..

Част от средствата в бюджета ще бъдат отделени за изграждането на аквапарк в столичния парк "Възраждане". Столичната община ще инвестира в него малко над 9 милиона лева.

"Паркът представлява една привлекателна част от нашата програма, свързана с обогатяване на "зелената" система с нова форма за среда за отих", обясни Лорита Радева.  

Гледайте видеото с целия разговор!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback