fallback

Екстрадираме българин по искане на САЩ за търговия с биткойни

600 човека са подписали петиция против решението на съда срещу Росен Йосифов

30.01.2019 | 09:21 Автор: Ралица Братанова

Обществено недоволство заради решението на Апелативния съд да позволи екстрадирането на Росен Йосифов в САЩ. Той е обвинен в пране на пари чрез виртуална валута. Все още не  е ясно кога мъжът ще бъде изпратен в Щатите.

През миналата година именно под обществения натиск българските власти се отказаха от екстрадирането на Желяз Андреев, който беше обвинен за търгуване с оръжия в Сирия. 

Дъщерята на Росен Йосифов обясни пред Bulgaria ON AIR, че има организирана петиция против екстрадирането му, която е подписана вече от над 600 човека и се надява до края на седмицата броят да нарасне. По нейни думи трети ден институциите не реагират по никакъв начин и това ги кара да обмислят и обществени демонстрации.

"Защо трябва да екстрадираме невинни хора навън? Защо сделки, сключени по българския закон и в България, трябва да бъдат съдени от щатското законодателство?", пита Виктория Йосифова.

Тя разказа, че щатските власти свързват баща ѝ с 14 румънски граждани, които са извършвали престъпления на територията на САЩ. По думите ѝ един от тях, след като е закупил биткойни в Щатите с откраднати пари, ги е продал на Росен Йосифов в България. 

"Има двойна наказуемост единствено по това, че и по двата закона - американски и български, има пране на пари като термин. Друг е въпросът, че според българското законодателство това да купиш продукт и да го платиш, не е пране на пари", обясни в студиото на "България сутрин"  Виктория Йосифова.

Тя коментира, че според адвокатите им при ареста на Росен Йосифов полицаите са нарушили правата им, след като дори не са им позволили да повикат адвокат. 

Семейството контактува с български адвокати относно ареста, които се очаква да започнат съдебен процес в Страсбург, а относно самото дело говорят с щатски адвокати, които да го защитават в САЩ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България сутрин
fallback