България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Става ли обществото ни по-човечно към изоставените деца?

За проблемите пред центровете от семеен тип – говори изп. директор на Фондация "Сийдър" Александрина Димитрова

28.01.2019 | 09:31 Редактор: Иван Берберов
Става ли обществото ни по-човечно към изоставените деца?

Филмът на BBC за дома за деца в Могилино показа ужасяващи кадри за условията на живот на българските деца с тежки психически и физически проблеми. Тези кадри поставиха началото на реформа, след която броят деца в домове намаля от 7000 на 680. 

Останалите деца бяха изведени от тези домове и бяха приведени в близка до семейната среда институция или приемни семейства. С тази задача бяха ангажирани редица фондации, сред които и Фондация "Сийдър". Проучване на "Алфа Рисърч" показа, че 1 на всеки 5 българи е готов да заведе дете от институция на семеен обяд или вечеря. 

"Направихме проучване за проблемите в сектора. То показа, че голям процент от хората одобряват извеждането на децата от институциите. Но хората, които биха поели отговорност за това, са малко. В два центъра от семеен тип се грижим за над 60 такива деца. Когато решихме да строим тези центрове, хората в населените места се уплашиха и дори имаше протести. Сега обстановката се промени. Хората започнаха да разбират, да проявяват емпатия. Но децата нямат нужда от допълнителни дрехи и играчки, а от внимание. От шанс да се развият", подчерта изпълнителният директор на Фондация "Сийдър" Александрина Димитрова в "България сутрин". 

Тя отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че за тези деца е трудно както вътре в центровете, така и извън тях.

"Това са деца, които са преживели редица изоставяния, а това води до поведенчески проблеми. Служителите в тези центрове работят на много ниска заплата и задържането на кадрите е трудно", сподели още Димитрова. 

Харесайте Facebook страницата ни за още новини ТУК