България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Минимална разлика между ГЕРБ и БСП, Борисов стяга редиците

Коментар на политолозите Първан Симеонов и Димитър Димитров

21.01.2019 | 09:02 Редактор: Тодор Петров
Минимална разлика между ГЕРБ и БСП, Борисов стяга редиците

"Разликата между БСП и ГЕРБ към декември е минимална, в рамките на един пункт. При тези управляващи ерозията е малко по-бавна. Разликата е малка, съвсем друг въпрос е какво ще стане на изборите", обяви политологът Първан Симеонов в студиото на "България сутрин".

4 месеца преди изборите за Европейски парламент партиите у нас стягат редиците си. Бойко Борисов разкритикува министри, кметове и депутати от ГЕРБ, и ги предупреди, че ако не им светне червената лампичка, то той ще им светне синята. Всички да си почистят къщичката, настоя още премиерът. 

"Борисов е гневен, защото чете тези данни. Защото той е добрият, а партията е лошата. На практика той им казва: "Хора, дебна ви, стягайте се", каза още Първан Симеонов. 

Според него това е форма за вътрешна мобилизация, а премиерът опитва да замази имиджа си. Първанов отбеляза още, че ако има нов играч на еврозиборите, той може малко да размести картите и да вземе мандати от основните партии.

"Това са едни 50 хил. гласа, а изборите са далеч. 50 хил. гласа няма да решат евроизборите", коментира политологът Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Според него всичко се върти около местните избори, тъй като това бил гръбнакът, около който ГЕРБ може да укрепи своето положение. Димитров е на мнение, че споменавате на "Суджукгейт" от Борисов има символно значение. А мобилизирането щяло да стане в края, когато ще има повече варианти на популизъм.

"Президентът продължава да води последователно линия на конфронтиране с правителството. Радев се ползва от специфичния си институционален авторитет", каза още Димитър Димитров.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК