България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От Моцарт до "Зеленчуци, който не яде"... Операта с представления за малчугани

Инициативата концерти за бебета навършва 5 години, сподели режисьорът Юлия Кръстева

18.01.2019 | 09:36 Редактор: Велислав Филипов
От Моцарт до

Софийската опера с детски представления за малки и големи. Концертите за бебета в операта тази година навършват 5 години от своето създаване. Годишнината ще бъде отбелязана с множество събития и нови представления, а също така и с торта.

Режисьорът Юлия Кръстева, която води всички детски представления в операта, обясни в "България сутрин", че програмата е доста разнообразна - като се започне от изпълнение на детски песнички и се стигне до произведения на Чайковски и Моцарт.

"Залата, в която се провеждат представленията, е малка, концертите са за около 30 възрастни с 1-2 деца. За децата това е един стрес, затова търсим винаги уют. Мама, разбира се, винаги е с детето. По време на концертите може да се кърми, да се пие вода. Изисква се от страна на родителите на приобщават децата към обстановката", обясни Кръстева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ колкото и да е крехка възрастта на зрителите, доста от тях реагират на музиката.

"Когато са малки - на 3-4 месеца, често заспиват на дадени песни, понякога виждаме, че музиката ги успокоява. Позволили сме на родителите да записват всички песни. Като ги пускат вкъщи, децата след това на концертите пеят и се забавляват", сподели режисьорът.