България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Екоактивист: Възможно е да се появи нов строеж на къмпинг "Смокиня"

Поръчителят на разораването на дюните беше пусат под гаранция

15.01.2019 | 08:59 Редактор: Василена Василева
Екоактивист: Възможно е да се появи нов строеж на къмпинг

Поръчителят на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга "Смокиня", 46-годишният Иван Нончев, беше арестуван, след което пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Той не се признава за виновен.

Заедно с него под парична гаранция в размер на 2 000 лева бе освободен и 24-годишният Манол Пазвантов, който разорал дюните с багер.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева. Нончев обаче отрича да е познавал багериста и да го е наемал за тази дейност.

"Управляващите твърдят, че дюните в страната са държавни, как обаче 70% от тях са станали частна собственост. За съжаление е възможно там да бъде издигнат и нов строеж, тъй като това се е случвало не веднъж по Черноморието ни", коментира пред Bulgaria ON AIR музикантът и екоактивист Васил Гюров.

По думите му, апетитът за разполагане на хотели на пясъка е огромен.

"В момента се строи на Силистар, с багери се изсипва пръст върху пясъка, за да може след това да се твърди, че това всъщност не е пясък", допълни още Гюров.

Все още се проверява дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма установени очевидци. Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари.

Вчера инспектори от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са извършили повторна проверка на увредените дюни на къмпинга "Смокиня" за да определят точните координати от засегнатия имот. Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Вижте повече във видеото!