България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Държавният сектор с по-високи заплати от частния? Да, ама не!

Темата коментират Владимир Каролев и Николай Василев

08.01.2019 | 09:19 Редактор: Велислав Филипов
Икономисти: Държавният сектор с по-високи заплати от частния? Да, ама не!

Заплатите в публичния сектор продължават да са по-високи от тези в частния. Това показват данни на Националния статистически институт. В голяма част от европейските страни заплатите в частния сектор изпреварват тези в държавния. У нас обаче тенденцията е точно обратната. 

Средната заплата на служителите в частния бизнес у нас е 1 124 лева или с близо 50 лева по-малко от тази в държавния сектор.

"Излезе информация, че управителят на БНБ взима 15 хил. лв. Аз не бих работил за 15 хил. лв. като шеф на банка, в този сектор това е нормална заплата. В "Топлофикация" не мисля, че взимат петцифрени заплати", сигурен е икономистът Владимир Каролев в "България сутрин".

Според него разликата в заплатите идва заради две основни причини - основната част на администрацията е позиционирана в София, а освен това голяма част от служителите в частния сектор получават заплатите си под масата.

"В общинските и държавните компании се държат два пъти повече персонал, отколкото трябва. В частния сектор се наемат толкова хора, колкото са необходими - къде в такъв случай ще са по-високи заплатите", коментира Каролев.

Бившият министър на икономиката Николай Василев е сигурен, че заплатите в частния сектор са по-високи от тези в държавния, просто не всички частници осигуряват на 100% своите служители.

"През последните 3 години има рязко увеличаване на заплатите в частния сектор средно - с около 30%, в някои сектори може и да е 50%. Заплатите доста дръпнаха, а трябва да имаме предвид, че инфлацията клони към нула", допълни икономистът.