България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От 3 до 15 години затвор грози крадците на картините на Майстора

Районният прокурор на София Радослав Димов говори пред Bulgaria ON AIR

08.01.2019 | 08:59 Редактор: Тодор Петров
От 3 до 15 години затвор грози крадците на картините на Майстора

Прокуратурата ще поиска постоянното задържане на двамата мъже, които задигнаха 15 картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров.

Арестуваните крадци се крили в гробищата в столичния кавратал "Орландовци" преди да бъдат задържани. 27-годишният Виктор Марев се предал сам, когато му станало студено, а 45-годишният Антон Антонов се прибрал вкъщи, където е арестуван. 

Освен картините, крадците задигнали от дома на наследник на художника Владимир Димитров-Майстора старинен часовник, пишеща машина и няколко чаши. Двамата продали картините, а преди дни повечето платна бяха открити в търговци на антики. 

"Обвинението стигна до тях чрез изключително добрите действия на органите на МВР. Бяха им повдигнати обвинения за кражба в условията на опасен рецидив. Предстоят още много действия за изясняване на обективната действителност", каза за Bulgaria ON AIR районният прокурор на София Радослав Димов.

Той добави, че двамата мъже са многократно осъждани за грабежи, като единият има 16 присъди, а другият - 19. Двамата дори имат общо дело и обща присъда. Димов обаче отказа да коментира дали задържаните са знаели какво точно крадат.

Според него обвинените антиквари пък са спомогнали да бъдат отчуждени вещи, за които знаели, че са отнети чрез престъпление. 

"Самият факт, че в двама души от малцинствата се намират толкова много картини, води до извода, че са знаели, че са били предмет на престъпление", коментира той.

Лишаване от свобода от 3 до 15 години грози задържаните крадци. Антикварите пък може да лежат в затвора от 1 до 6 години.