България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо конфискуваният либийски танкер в Бургас вкара България в конфликт с Либия?

Казусът трябва да бъде добре разгледан от българските власти, коментира арабистът проф. Владимир Чуков

08.01.2019 | 08:41 Редактор: Велислав Филипов
Защо конфискуваният либийски танкер в Бургас вкара България в конфликт с Либия?

Либия ще задържа всеки български кораб, навлязъл в нейни териториални води. Това става ясно от заповед на либийската морска администрация, разпратена до всички търговски и нефтени пристанища в страната.

Триполи предприема мерките в отговор на действия на българските власти. Причината - задържан в Бургас либийски танкер, около който вече повече от година се водят съдебни битки.

В края на миналия месец частен съдебен изпълнител, придружен от гранична полиция и морска администрация-Бургас, се качва на борда, извежда либийския екипаж и сменя флага на кораба.

Според арабиста проф. Владимир Чуков казусът трябва да бъде разгледан много внимателно от българските власти и администрация и да се проведе една прозрачна процедура.

"Имам чувството, че на повърхността избиват емоциите от годините 1999-2008 година, когато беше кризата с медицинските сестри. Отново имаме обвинения, позиции, остри реакции. Мисля си, че да се използва думата "пиратство" е силно преувеличено. Случаят е много заплетен. Българските институции е трябвало да реагират преди да се стигне до ескалация на напрежението", обясни експертът в "България сутрин".

По думите му Либия е изтълкувала сменянето на флага на кораба като удар по своя суверенитет.

"Не очаквам буквално арестувани моряци на български кораби. Мисля си обаче, че всички кораби под български флаг трябва да бъдат ясно информирани, че ако отидат на територията на Либия, може нещо да им се случи. В момента нямаме дипломатическо представителство в Либия и това може да се окаже проблем", допълни проф. Чуков.