България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Оставките заради проблемите с е-винетките били очаквани

Настимир Ананиев и Емил Марков смятат, че системата ще заработи, но трудно

07.01.2019 | 08:53 Редактор: Ивайло Николов
Оставките заради проблемите с е-винетките били очаквани

Днес започва продажбата на електронни винетки по големите бензиностанции и в други части от търговската мрежа. Системата за електронните винетки влезе в сила от 1 януари тази година. Въвеждането ѝ обаче беше съпроводено от множество неуредици - основно с липсата на достатъчно терминали за закупуването им в пощите, бензиностанциите и граничните пунктове. Заради проблемите със системата беше въведен гратисен период за шофьорите до 15 януари, като по-късно беше обяснено, че всъщност такъв гратисен период няма, просто до тогава "Пътна полиция" няма да глобява за липсваща винетка. По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка.

Бившият председател на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев и Емил Марков от Института за пътна безопасност казаха в студиото на "България сутрин", че тези оставки са били очаквани. Ананиев дори подчерта, че това не са точно оставки, а по-скоро тези служители са били уволнени от премиера.

"За мен в много от случаите трябва да се търси наказателна и материална отговорност. Въпросът е, че трябва прокуратурата да се самосезира", категоричен беше бившият депутат. 

Емил Марков пък допълни, че напускането на няколко човека няма да реши проблемите в АПИ и добави, че от Института за пътна безопасност предлагат децентрализация на агенцията, за да бъдат пътищата управлявани по-добре и да има ясна отговорност.

"Г-н Глосов ни обясняваше първо как не разбираме да работим със системата, след това как има частични проблеми, но той самият не намери очи да понесе и той самият малко лична отговорност", каза още Марков пред Bulgaria ON AIR.

Той се съгласи още с Настимир Ананиев, че системата за електронните винетки ще заработи бавно и трудно, но в крайна сметка ще я има.

 Гледайте видеото с цялата дискусия.