fallback

3 пъти избори през 2019 г.? Малко вероятно е, смята политически анализатор

Местният вот е от фундаментално значение, подчерта проф. Михаил Константинов

04.01.2019 | 09:25 Автор: Тодор Петров

2019 е година на избори в България. През май ще гласуваме за Европейски парламент, а няколко месеца по-късно и за местна власт. Може ли да се стигне до трети избори през годината?

"В новата българска политическа история не сме правили 3 пъти избори за една година. Тази възможност започва да става все по-малка. Няма как да има паралемнтарни избори преди европейските. Очаквам да има два избора - на 26 май и в края на октомври", коментира политическият анализатор проф. Михаил Константинов в "България сутрин".

Той е на мнение, че властта ще остане стабилна, ако ГЕРБ имат поне 9 евродепутата. А ако БСП и ДПС спечелят повече от половината мандати, тогава може да се стигне до предсрочни парламентарни избори, смята анализаторът.

Проф. Константинов определи европарламента като "малко неглижиран" и посочи, че българите не ходят да гласуват, но този път евроизборите са важни, защото от тях зависи вътрешното положение в страната и дали ще се стигне до предсрочни избори.

"Обединените патриоти" няма как да излязат обединени, а край тъча загряват други политически сили, уточни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR. Според проф. Константинов само неочаквано и тежко вътрешно събитие може да срине властта. 

Той очаква ГЕРБ да запази своите 7 евродепутата, но допусна, че най-голямата парламентарно представена партия може да падне до 6. Всеки резултат, по-добър от четирима евродепутати, ще бъде успех за БСП, смята математикът. Той е на мнение, че усилията на ДПС трябва да се насочат към връщането на гласовете, които привлече ДОСТ на последните избори. А десницата има потенциал за един-двама евродепутати, отбеляза проф. Константинов.

"За България местните избори са от фундаментално значение", подчерта политическият анализатор. 

Той не очаква отново да се стигне до разгромна победа в полза на ГЕРБ, но по думите му партията на Бойко Борисов ще бъде победител на тези избори. Проф. Константинов очаква подобрен резултат от страна на БСП. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback