България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Като поздрав на новата година: Водата и токът поскъпват

Гоним европейски стандарти с неевропейски заплати, уточни икономист

02.01.2019 | 09:12 Редактор: Иван Берберов
Като поздрав на новата година: Водата и токът поскъпват

В последните дни на годината Комисията за енергийно и водно регулиране определи новите цени. От вчера поскъпнаха природният газ и водата. Цената на сивото гориво се увеличи с почти 4%. Ако това почти няма да се усети от потребителите, то със сигурност поскъпването на водата тази година ще се отрази на джоба ни. 

На някои места то ще достигне до 10%. Като Бургас, където цената за кубик вода ще бъде с 27 ст. повече и ще достигне 3 лева. 

Според икономиста от КНСБ Георги Вулджев поскъпването в Бургас се дължи на повечето пречиствателни станции. 

"Повечето разходи водят до поскъпването на водата. В Бургас поскъпването е оправдано. Поскъпването в момента не е толкова рязко, че да предизвика публично недоволство. Не сме в цялостна криза като 2013 година. Поизхаби се енергията за протести", отбеляза той в "България сутрин".  

"Няма да споря за поскъпването, но е важно то в какъв контекст се случва. Гоним европейски стандарти, но заплатите ни не са европейски. Хлябът и зърнените храни са поскъпнали с 11%, битовата газ с 13%, топлоенергията с 12%. Увеличението трябва да е равномерно. Бизнесът алармира за поскъпването на топлоенергията. ВиК услугите също поскъпват – във Видин с 20%. Всички искаме да има механизъм за определяне на минималната работна заплата. Как ще ги догоним европейците? Франция вдигна минималната работна заплата със 100 евро, ние с 50 лева. Покачването на осигуровките само би помогнало на работещите и работодателите", подчерта икономистът Любослав Костов пред Bulgaria ON AIR.