fallback

Кардиолог: Празничната маса създава проблеми за сърцето, повишава се рискът от инфаркт

Д-р Младен Григоров коментира как ни се отразява преяждането

26.12.2018 | 08:53 Автор: Ивайло Николов

Срещите с близки и празничната храна по празниците създават предпоставки, както хубави момента, така и за проблеми със сърцето. Британски учени са категорични, че рискът от инфаркт се увеличава по празниците. Според изследването рискът от сърдечен удар е най-голям на Бъдни вечер. За последните години с 37% са се увеличи случаите на инфаркт в световен мащаб. Следващ по риск е празникът на Нова Година.

Кардиологът д-р Младен Григоров коментира пред Bulgaria ON AIR, че рисковите фактори за инфаркт или инсулт са възраст, тютюнопушене, висок холестерол и високо кръвно налягане.

По думите му малко са хората, за които да не се отнася нито един от тях.

"Не, че е хубаво системно да се преяжда и препива, но това е по-малко опасно, отколкото изведнъж да се подложиш на подобна ситуация, което е характерно именно за празниците. Изведнъж след един що годе нормален живот - голямо ядене, голямо пиене, голямо пушене", обясни кардиологът в студиото на "България сутрин".

Д-р Григоров каза, че с подобно прекаляване се получава сгъстяване на кръвта. Той препоръча просто хората да мислят, когато сядат на масата и да не прекаляват, а ако имаме проблеми със сърцето, да внимаваме с участието си във веселието.

Д-р Младен Григоров обясни още, че в България хората с инфаркт са много повече от тези в Европа, а тези, които са прекарали инсулт са дори три пъти повече и подчерта, че причина за това е почти никаквата профилактика, която се извършва у нас.

Гледайте видеото с целия разговор.

fallback
Още от България сутрин
fallback