България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Защитата на Ценко Чоков не вижда смисъл в оставянето му в ареста

Адвокат Иво Найденов смята, че бившият кмет няма как да попречи на делото

21.12.2018 | 08:46 Автор: Ивайло Николов
Защитата на Ценко Чоков не вижда смисъл в оставянето му в ареста

Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков отново попадна във фокуса на общественото внимание, след като беше сниман да вечеря в столично заведение, докато е с мярка "домашен арест". Заради нарушаване на мярката за неотклонение съдът постанови връщането му ареста. Мотивите на магистратите са свързани с това, че разрешението на Чоков да отиде на зъболекар на 17 декември е било само за там, а не му е било разрешено да се среща с приятели и да ходи в ресторант. Според съда щом бившият кмет на Галиче е можел да чака 20 минути такси и то навън, следователно здравословното му състояние се е подобрило. Съдът напомни обаче, че мярката "домашен арест" има за цел да ограничи свободното предвижване и срещи на обвиняеми, а решението да остави Ценко Чоков в ареста е окончателно.

Адвокат Иво Найденов, който е един от защитниците му, каза в студиото на "България сутрин", че разрешението на Чоков да излезе от дома си в определен ден не е обвързано с определени часове или точен маршрут.

"Това, че той е отишъл да си купи храна и да се прибере вкъщи е друг момент, моментът, в който много пъти съм поставял този въпрос, защо не се въведоха вече толкова време прословутите гривни", допълни той.

Според адвокат Найденов с тези устройства ще се реши проблемът с Ценко Чоков и всички останали с мярка "домашен арест".

"Има жилище в София и съдът определи той да е в това жилище, само че той е там сам. Ако напусне и отиде до съседния магазин, той е нарушил домашния арест", добави още защитникът. 

Според адвоката при посещението си на ресторанта, от където бяха снимките на Ценко Чоков, бившият кмет на село Галиче е поръчал храна за вкъщи, а самият Чоков е излизал от дома си само с разрешение на съда 7 или 8 пъти и то, за да ходи на прегледи при различни медицински специалисти. 

"Аз съм с много сериозни съмнения, че съдебният състав ще посмее да промени мярката му за неотклонение. За мен и колегите защитници на Ценко Чоков тази мярка е абсолютно неясно защо трябва да продължава,  в крайна сметка с какво той ще попречи на хода на делото", коментира още адв. Иво Найденов пред Bulgaria ON AIR.

Той каза също, че не е бил изненадан от решението на съда да върне Чоков в ареста, защото според него то е плод на медиен натиск през последните години. 

Гледайте видеото.