България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

В празника на ветеринаря – лечебна ли е конната езда?

Трябва да обичаме животните, а не да се страхуваме от тях, подчерта д-р Гергана Ангелова

14.12.2018 | 09:58 Автор: Иван Берберов
В празника на ветеринаря – лечебна ли е конната езда?

Честит празник на всички ветеринарни лекари! В последно време се забелязва завръщаш се интерес към ездата и терапевтичните ѝ функции. През 1897 г. е приет законът за санитароветеринарната полиция. Първата ветеринарнобиологична станция в България е открита през 1901 г., а първият ветеринарен факултет при Софийския университет – през 1923 година. 

"За начало животните трябва много да се обичат. Не трябва да се страхуваме от тях. Трябва да можем да ги ръководим, ако искаме да се занимаваме с конна езда. Язденето трябва да е приятно. Винаги трябва да се седи на безопасно разстояние от задните крана на коня. Конят трябва да знае, че ние сме до него или че го приближаваме. Тези животни не обичат резките движения", поясни ветеринарят д-р Гергана Ангелова. 

Тя поясни пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров, че конете разполагат с много жестове на тялото – над 80! Един от основните е когато конят даде ушите си назад. Тогава той дава сигнал, че се чувства застрашен. 

"Конната езда активира много мускули в тялото, без да натоварва организма. Терапевтичната езда се прилага из целия свят. Контактът на децата с тези животни е невероятен", отбеляза д-р Ангелова.