България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дисекция на сделките на Прехода: Какво се крие зад акциите на прокуратурата срещу богатите?

Темата коментира финансистът Иво Недялков

13.12.2018 | 09:27 Редактор: Велислав Филипов
Дисекция на сделките на Прехода: Какво се крие зад акциите на прокуратурата срещу богатите?

Николай и Евгения Баневи обжалват пред Апелативния специализиран съд мярката си за неотклонение. Двамата бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември, като са обвинени в седем престъпления от общ характер.

Според прокуратурата от 2005 година до задържането им в Ница, Баневи са източили четири предприятия, укрили са десетки милиони данъци и изпрали повече от един милиард лева. Майката на бизнесмена Мария Банева също получи обвинение.

Какво се крие зад акциите на прокуратурата срещу богатите - търсене на правосъдие със задна дата или голословие? 

Според финансиста Иво Недялков в тези процеси доста трудно може да се реализира наказателна отговорност, особено когато става дума за големи икономически структури.

"Дали си предприемач или банкер - винаги си с единия крак в затвора. Може да се намери слабото ти място и да бъдеш ударен по всяко едно време. Хората, които управляват големи структури, не си дават сметка, че като собственици не могат да следят всички сметки, които минават през компанията", сигурен е Недялков в "България сутрин".

По думите му Баневи най-вероятно са допуснали грешка, че са превеждали големи суми от компанията към личните си сметки.

"Някои създават структури, с които слагат поставено лице за собственик. В същото време годишните такси плащат съсобственици и с кредитни карти. Това е много добре за разследващите, защото могат да докажат връзката между компанията и офшорната фирма", коментира финансистът пред Bulgaria ON AIR.