България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"SYMPHONY – JAZZ" с Ангел Заберски – на 20.12 от 19:00 ч. в Зала 1 на НДК

Концертът ще бъде напълно инструментален, поясни пианистът пред Bulgaria ON AIR

12.12.2018 | 10:30 Редактор: Иван Берберов

Всички красиви неща в живота могат да се нарекат джаз. Думите са на пианиста Ангел Заберски, който организира среща на най-доброто от джаза със симфоничната музика, с красотата на фолклора и дори с ръмжащия звук на beatbox ритмите. 

Концертът с име "SYMPHONY – JAZZ"  ще бъде на 20 декември в Зала 1 на НДК от 19:00 часа. Освен Заберски, който ще свири на пиано, ще участват диригентът Григор Паликаров, солистът Михаил Йосифов, на контрабас ще бъде Борис Таслев, а на ударните Стоян Янкулов-Стунджи.

"Джаз е много хубава дума. Тя е навлязла сериозни в нашето ежедневие. Мисля си, че това, което правя, е класическа музика с елементи на джаз. Ритъмът на хубавата американска мелодия и импровизацията са нещата, към които винаги съм се стремял. Тази дума джаз не е страшна или опасна. Слушателите понякога се плашат. Но на концерта ни няма да има опасен джаз", отбеляза Ангел Заберски в "България сутрин". 

Музикантът уточни пред Bulgaria ON AIR, че при джаза всичко е в ръцете на втора – как той ще аранжира музиката, за да се харесва. 

"Винаги съм искал нещата, които пиша, да се харесват не музикантите, които ги свирят. Когато те ги харесват – публиката също ги харесва. На концерта няма да има пеене", сподели Заберски. 

"Много сериозно съм се концентрирал върху джаза. Това е нещо необятно. Това е най-висшата форма на контакт между музикантите. Концертът е съставен от композиции. Както има написани и ясни неща, така има и места за импровизация, за да може всеки музикант да се разгърне", посочи майсторът на кавала Живко Василев пред Bulgaria ON AIR.