България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сагата със сем. Баневи - риалити, филм или предизборна акция?

Какво ще се случи с фамилията - коментират Патриция Кирилова и адв. Людмил Рангелов

07.12.2018 | 09:06 Редактор: Ивайло Николов
Сагата със сем. Баневи - риалити, филм или предизборна акция?

Специализираният наказателен съд ще решава дали да остави за постоянно в ареста Николай и Евгения Баневи. Часове след като двамата бяха екстрадирани в България Специализираната прокуратура ги обвини за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и за пране на пари, действала от 2005 година. Едно от обвиненията към бизнесмените е за пране на пари в размер на над 1 млрд. лева. Прокуратурата ще повдигне обвинение и на майката на Николай Банев Мария.

Журналистът Патриция Кирилова коментира в студиото на "България сутрин", че арестът на Баневи прилича много на тези на други влиятелни фамилии с голям бизнес от последните месеци.

Тя каза, че акцията и зрелището, което се направи с посрещането на Баневи, може в крайна сметка да не доведе до нищо, въпреки разпространените кадри от МВР, които според Кирилова изглеждат като холивудска продукция. 

"При положение, че НАП работи и за 100 лева запорира сметки, как се стига до такова престъпление без никой да реагира толкова време. Хората вече живеят в едно такова риалити, говорят се за едни арести, милиарди, после човекът се оправдава в съда, почва да съди България", каза Патриция Кирилова. 

Тя беше категорична, че случаи като този с Алексей Петров, който в крайна сметка беше напълно оправдан, показват, че нещо се прави, но не се стига до край.

Патриция Кирилова намекна, че акциите от последните месеци може да са и с чисто предизборна цел, защото въпреки много въпроси около тях, в крайна сметка по думите ѝ има много българи, които се радват, че хора с пари са арестувани.

Адвокат Людмил Рангелов пък оприличи случващото се с Баневи като акция, с която се цели успокояване на общественото мнение. Според него след завръщането им сега ни очаква много дълго разследвани и досъдебно производство.

"Въпросът е за кои от деянията тази давност вече е изтекла и за кои не. Това, за което са обвинени, има различен по размер наказание. От 5 - 15 за някои. Най-тежкото, което е предвидено е от 10 до 20 години, което е за присвояване в особено големи размери", обясни още адв. Рангелов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи още, че темата за пране на пари в размер на милиард лева е несериозна, въпреки че не е невъзможно, защото семейството не е обвинено в престъпление, с което да са натрупали подобна сума, която в последствие да бъде изпрана.

Гледайте видеото с цялата дискусия.