България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Печалбата на банките расте, защото икономиката на България расте, смята експерт

За последните 10 месеца се е увеличила с рекордните над 37%

06.12.2018 | 09:04 Редактор: Ралица Братанова
Печалбата на банките расте, защото икономиката на България расте, смята експерт

Според последните данни печалбите на банките в края на 2018 г. ще бъдат рекордни. За последните 10 месеца са се увеличили с над 37%. Показателите им са близо до тези отпреди кризата 2007 г. - 2008 г.

"След предишната криза са взети всички мерки тя да не се повтори. Печалбата на банките расте, защото икономиката на България расте вече няколко години с между 3% и 4%. Провизиите, които банките заделяха за загубите от предишната криза, вече са направени. Нещо повече - една съществена част от обезпеченията са продадени", коментира банкерът Левон Хампарцупмян в студиото на "България сутрин". 

По неговите думи последствията от предишната криза за ликвидирани, икономиката върви нагоре, а банките са инфраструктура, която я подкрепя и е естествено да имат по-високи печалби.

Той коментира, че критерия за богатство е различен при различните хора, но за тези, които са работещи и икономически активни, последните години са добри.

"Икономическото неравенство е проблем, който не може да се реши с декрет или демонстрации по улиците, но трябва да се направят съществени промени. Може би в обществения договор, може би в съотношението данъци - публични услуги, които получаваме, които да помогнат този проблем да се разреши", обясни банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи тези неща подлежат на решение, което трябва да бъде дългосрочно и взето на политическо ниво, но няма и да мине без усилията на обществото и на всеки индивид.

Гледайте видеото с целия разговор.