Продължават проверките на Българската агенция по безопасност на храните преди Никулден. Инспекторите от БАБХ проверяват магазини, рибарници и ресторанти, които предлагат риба.
Екип на Bulgaria ON AIR проследи една от проверките на служители на БАБХ в търговски обект в столицата.
"Няколко дни в периода преди Никулден проверките са засилени. Акцентът е върху предлагането на риба и рибни продукти. Всички инспектори следят дали рибата се предлага в регистрирани обекти, условията на съхранение, което е най-важно за една риба, документите за произход и начина на предлагането ѝ", обясни д-р Галя Викьова.
За зрителите на "България сутрин" тя уточни показателите, които ще ни помогнат в избора на прясна риба. По думите ѝ очите на рибата трябва да са бистри и изпъкнали, люспите и перките да са прилепнали по тялото. Не трябва да има издуване в корема, а хрилете на рибата трябва да са розово-червени и да няма посивяване. При натискане не трябва да се получава вдлъбнатина в тялото на рибата.
Д-р Тошев от БАБХ добави пред камерата ни, че се изискват всички документи от магазина, както и записите по системата за самоконтрол за правилно съхранение на рибата.
А управителят на магазина Владимир Ангелов отбеляза, че вече приемат заявки за Никулден, тъй като всеки иска да получи своята риба максимално прясна. ВТой посочи, че се купува всякаква риба, а ако се спрем на традиционния за празника шаран, то той трябва да бъде над 2 килограма, но не повече от 5.