България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държите на прясната риба за Никулден? Ето за какво да внимавате

БАБХ със засилени проверки на търговските обекти преди празника

04.12.2018 | 09:35 Редактор:
Държите на прясната риба за Никулден? Ето за какво да внимавате
Държите на прясната риба за Никулден? Ето за какво да внимавате

Продължават проверките на Българската агенция по безопасност на храните преди Никулден. Инспекторите от БАБХ проверяват магазини, рибарници и ресторанти, които предлагат риба.

Екип на Bulgaria ON AIR проследи една от проверките на служители на БАБХ в търговски обект в столицата. 

"Няколко дни в периода преди Никулден проверките са засилени. Акцентът е върху предлагането на риба и рибни продукти. Всички инспектори следят дали рибата се предлага в регистрирани обекти, условията на съхранение, което е най-важно за една риба, документите за произход и начина на предлагането ѝ", обясни д-р Галя Викьова.

За зрителите на "България сутрин" тя уточни показателите, които ще ни помогнат в избора на прясна риба. По думите ѝ очите на рибата трябва да са бистри и изпъкнали, люспите и перките да са прилепнали по тялото. Не трябва да има издуване в корема, а хрилете на рибата трябва да са розово-червени и да няма посивяване. При натискане не трябва да се получава вдлъбнатина в тялото на рибата.

Д-р Тошев от БАБХ добави пред камерата ни, че се изискват всички документи от магазина, както и записите по системата за самоконтрол за правилно съхранение на рибата. 

А управителят на магазина Владимир Ангелов отбеляза, че вече приемат заявки за Никулден, тъй като всеки иска да получи своята риба максимално прясна. ВТой посочи, че се купува всякаква риба, а ако се спрем на традиционния за празника шаран, то той трябва да бъде над 2 килограма, но не повече от 5.