В християнския календар има много пости, а преди Коледа са т. нар. "леки пости", защото по това време може да се консумира риба. Спазваме традицията на коледния пост, за да дадем почивка на храносмилателната система от по-трудно усвоимите животински продукти - месните и млечни продукти.
"Това обаче не значи, че не трябва да се погрижим за разнообразието на хранителните продукти, които ще приемаме", посъветва нутриционистът Яна Данаилова. Според нея е важно да консумираме зеленчуци и плодове, защото те ни зареждат с много фибри, минерали и протеини.
"Все пак обаче трябва да консумираме и храни с повече калории и мазнини, защото декември месец е с доста ниски температури, а тялото ни се нуждае от тези ценни минерали.
Важно е да се отбележи, че постите не са подходящи за малки деца, бременни жени и възрастни хора. Освен това преди да започнем с постите, е важно да се консултираме с лекар.
Яна Данаилова ни показа в студиото на "България сутрин" как да приготвим бързо и лесно доста полезна и питателна храна - хумус.
"Подготвя се на базата на авокадо. Той е много полезен за хората. Подходящ е дори за бебета и може да го включим в нашето меню без да се притесняваме. Използвам конопено семе - това е растителен източник на протеин. Богато е на есенциални аминокиселини. Важно е, като изключим животинските продукти, да си набавим необходимите калории", обясни още нутриционистката пред Bulgaria ON AIR
Тя е все пак е категорична, че е хубаво ако постим, да го правим не само физически, но и духовно и морално. Ако ние сме натоварени от това, което правим, може в психически аспект да ни навреди.