fallback

Може ли приказката "Добрият ром" да формира правилно отношение към ромския етнос?

Четивото предизвика спорове между родители в социалните мрежи

29.11.2018 | 09:46 Автор: Ралица Братанова

Ромската народна приказка "Добрият ром" в читанката за трети клас на издателство "Просвета" скара родители във Facebook. Издателството поясни, че читанката отговаря на учебната програма на МОН и е одобрена от комисия, сред която имало представители дори от БАН. Много родители обаче изразиха възмущението си.

Може ли един подобен разказ да формира правилно отношение и оценка към ромския етнос?

"Да се спори за това има ли добри хора сред даден етнос е вид фашизъм. Спомням си моето детство, когато никога не съм се замисляла кой е ром, кой е друг етнос - в главата на децата това не се случва, всичко насъдено от възрастните в наши дни е страшно", заяви в "България сутрин" журналистката Миглена Ангелова. 

По нейни думи липсата на добро отношение ни прави това, което сме.

Христо Николов от фондация "Саворе" коментира пред Bulgaria ON AIR, че много от ромите не са чели за ромски фолклор. Според него държавността в лицето на правителствата не е направила нищо в посока на интегритета на тази общонст и никъде не се е показал добрия пример.

"Не знам дали психолозите проверяват на какво ниво е възпитанието вкъщи. Едно дете на 7-8 години мислите ли, че само си изгражда собствено виждане за хората на база на етническа принадлежност?", коментира Николов. 

Гледайте видеото с целия разговор.

fallback
Още от България сутрин
fallback