България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

От АПИ: Близо 800 машини са работили през нощта по пътната мрежа на страната

Заради навяванията, най-сериозно е положението в Северна България

29.11.2018 | 08:22 Редактор: Ивайло Николов
От АПИ: Близо 800 машини са работили през нощта по пътната мрежа на страната

Пътищата в страната са мокри, а по усойните и планински райони дори и частично заледени. Въпреки това пътната мрежа е обработена, а движението по някои пътища, които бяха блокирани през изминалия ден, е възстановено. Катастрофи затвориха много пътища в страната. В цяла Северна България камиони аварираха и успяха да блокират движението. От МВР и АПИ предупреждават шофьорите и пешеходците да внимават и да се съобразяват със зимната обстановка.

Днес отново е обявен жълт код, на много участъци по пътищата има и лед. Вчера отново имаше блокирани пътища от закъсали превозни средства.

Проблемите вчера бяха предимно в Северна България, където автомобили, тирове и дори автобус излизаха от пътя. Именно заради спирането на движението заради препречили движението превозни средства и снегорините бяха блокирани и не можеха да си вършат работата.

Инженер Михаил Рашков, директор "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ, подчерта, че задръстванията вчера в района на Велико Търново са предизвикани от тежкотоварните автомобили, а не от липсата на поддържащите пътищата фирми.

"Тежкотоварното движение, след като задръсти и препречи пътя, снегорините няма от къде да минат. Първо трябва да преместим тежките камиони", обясни още той пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Инж. Рашков допълни още, че през изминалата нощ в цялата страна са работили близо 800 машини, но най-много работа снегопочистващата техника е имала в Северна България, където се образуват снегонавявания, а най-сериозен е този проблем е в района на Силистра.