fallback

Рязко застудяване: Оранжев и жълт код за сняг, дъжд и бурен вятър

През деня температурите ще продължат да се понижават

28.11.2018 | 08:03 Автор: Василена Василева

Днес в Северна България и високите полета ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. В сила са оранжев и жълт код за обилни дъжд и сняг, а на места и за бурен вятър. За шест области на Североизточна и Източна България е в сила оранжев код за сняг, поледици и бурен вятър. Предупреждението е за Разград, Търговище, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. За останалите области на страната е обявен жълт код. Застудяването ще продължи.

В по-голямата част от Южна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг. Ще духа умерен, в Източна България силен до бурен север-североизточен вятър и в Добруджа, Лудогорието и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания. Това съобщи в студиото на "България сутрин" синоптикът Симеон Матев.

Рано тази сутрин започнаха първите обработки със смеси против заледяване в София, над 160 машини работят на терен. Най-обилен е снеговалежът в южните райони на столицата. Изпълняват се всички маршрути на градския транспорт. 

Затруднения има в планинските райони. От МВР и АПИ предупреждават и шофьорите, и пешеходците да бъдат внимателни и да се съобразяват с усложнената обстановка.

Застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната температурите сутринта ще са минус 2 - 0° в Северна България до 4-8° в Южна България. Към 14 часа - минус 4 - минус 2° в Северна България и по високите полета, 2-4° в Горнотракийската низина. 

През нощта срещу четвъртък снеговалежите ще продължат, значителни ще са в Южна България и там ще се образува снежна покривка с изключение на крайните югозападни райони. В Северна България снеговалежите ще отслабнат, отбеляза още Матев.

fallback
Още от България сутрин
fallback