България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президент vs. управляващи: Политически искри след обръщението на Румен Радев

Държавният глава стъпва много внимателно и премерено, отбеляза Първан Симеонов в "България сутрин"

12.11.2018 | 09:29 Редактор: Василена Василева
Президент vs. управляващи: Политически искри след обръщението на Румен Радев

Последните 72 часа заредиха цялата настояща седмица с висок заряд. Тон за това даде държавният глава Румен Радев, който в слово по случай 29-та годишнина от 10 ноември отправи остри критики към сегашната власт. 

Радев заяви, че основите на демокрацията са застрашени и са възродени познатите механизми на партията-държава.

Управляващите от ГЕРБ не му останаха длъжни и отново го пришиха към БСП, твърдейки, че не може да излезе от сянката на партията, с чиято подкрепа именно е станал президент.

"Президентът напредва бавно. Стъпва много внимателно и много премерено, но се движи единствено напред. Винаги отговаря на въпроса с въпрос, държи противниците си в шах", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Първан Симеонов.

Той отбеляза, че в действителност Румен Радев отговаря на това, за което е бил избран, а именно - като протест срещу статуквото.

"В същото време това е доста необичайна стратегия, защото една погрешна стъпка може да струва всичко. Най-голямата опасност за един президент е да остане такъв за половината избиратели", допълни още политологът.

Пред Bulgaria ON AIR Първан Симеонов подчерта, че масовите протести в страната ни може би ще разклатят до някаква степен властта. Въпреки това обаче управляващите вече знаели до какво може да доведе случващото се и затова единственото, което правели е да калкулират мащаба му.

Вижте повече във видеото!