България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

ДАБЧ не дава гражданство – последната дума има президентството, поясниха анализатори

Какви ще са последиците – коментират Тихомир Безлов и Мариана Христова

08.11.2018 | 08:33 Редактор: Иван Берберов
ДАБЧ не дава гражданство – последната дума има президентството, поясниха анализатори

Близо две седмици високо напрежение около Държавната агенция за българите в чужбина. Има задържани и впоследствие уволнени служители на ръководни позиции, овакантен пост на председателското място и трайно уронен авторитет. 

За 26 години тази институция неколкократно е ставала синоним за корупция, професионални рокади и скандали. Искат ли се пари под масата за раздаване на български паспорти?

В отворено писмо на временните обществени съвети се твърди, че тази Агенция е дискредитирана и товари държавния бюджет. 

"Агенцията не дава българско гражданство. Публична тайна беше, че в ДАБЧ нещо не беше наред. На края на веригата е президентството. Вицепрезидентът има последната дума. Когато се говори за продажба на българско гражданство, не бива да се забравя, че ДАБЧ дава само документ за български произход. След това дава преписките и резултатите от интервютата на вицепрезидента. Той вече трябва да подпише документите", подчерта журналистът Мариана Христова.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, желанието на гражданите от бедните страни да отидат в богатата Европа е естествен процес. 

"Въпросът е какъв процент от натурализираните българи остават в България. Агенцията е началото на веригата. Тя накрая завършва с изпит и с подписи на Министерството на правосъдието и вицепрезидента. Има междинни етапи, които също струват пари. Трябва да има контролен орган над тази агенция. Маса години не е имало последици. Подходът да се съсече Агенцията и после да се прави нещо ново, ще отреже възможността истинските граждани да получат гражданство", отбеляза той в "България сутрин".  

Пред Bulgaria ON AIR Безлов посочи, че ако 20% от българските граждани живеят в чужбина, то държавата трябва да има много по-различна политика.

"Властта трябва да се опитва постоянно да интегрира гражданите си обратно на родна земя", заключи анализаторът.