България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Тадаръков: Бюджет 2019 - предизборен, бюджет на страха и без реформи

Преподавателят коментира политическата и икономическата обстановка

07.11.2018 | 09:19 Редактор: Ивайло Николов
Проф. Тадаръков: Бюджет 2019 - предизборен, бюджет на страха и без реформи

Държавният бюджет и промените в данъчните закони ще бъдат гласувани в Народното събрание. На второ четене депутатите ще обсъдят новия начин за изчисляване на данъка върху автомобилите, в който е включен и екологичен компонент. След това ще бъде и първото гласуване на държавния бюджет, в който се залага дефицит от 600 млн. лева. Именно в този документ е заложено и 20% увеличение на заплатите на учителите и 10% ръст на възнагражденията на заетите в бюджетната сфера. На извънредното заседание на парламента вчера депутатите приеха на първо четене бюджетите на здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Проф. Димитър Тадаръков, който е преподавател в УНСС, коментира разпределението на държавните пари за следващата година в студиото на "България сутрин" и каза, че бюджетът за 2019 - та е без реформи и дава на всекиго по нещо с оглед на предстоящите избори.

"Това е един предизборен бюджет. Това е бюджет на страха, това е страха от предстоящите избори, които са за европарламент и кметски или, ако евентуално се появят, извънредни парламентарни", категоричен беше той.

Проф. Тадаръков обясни, че философията за страха се обосновава на това, че депозитите на българите - общо 50 милиарда лева - са в банките и това е половината държавен бюджет.

По думите му заради ситуацията у нас, гражданите държат парите си на депозити, на много ниска лихва, парите им се губят от инфлацията, но хората така и не инвестират.

Преподавателят разкритикува начините на управление и това, че у нас не се работи с визия за десетки години напред и посочи, че най-добрият научен труд в тази посока е докладът на БАН и подчерта, че дори БСП правят визия само за 10 години, в която има доста пропуски.

"След 30 години парламентът ще се състои от 50-55% хора от етнически произход и българите ще бъдем под 45%", настоя проф. Димитър Тадаръков пред Bulgaria ON AIR и прикани да си представим какво ще е икономическото и научно ниво на бъдещите народни представители.

Той коментира и бъдещето на правителството и одобри действията на премиера във външнополитически план, но каза, че това, което може да коства управлението на тази коалиция, са многото скандали и най-открояващите се сред тях са тези при "Обединени патриоти", където по думите му има вътрешна битка и те са далеч от обединението, което демонстрираха преди изборите.

Гледайте видеото.