fallback

БАБХ констатира нарушения в клиниката на "Четири лапи": Оказва ли се натиск върху НПО-то?

Агенцията се опитва да ни сплаши, смята Марина Иванова

06.11.2018 | 09:17 Автор: Велислав Филипов

След подаден сигнал е извършена проверка от Областната дирекция по безопасност на храните в София във ветеринарното заведение на фондация "Четири лапи“, която е съчетана с планова проверка. Установено е, че клиниката не функционира като медицинска клиника, а по-скоро като прием. 

Другият проблем е, че в момента на посещението на проверяващите, във ветеринарната клиника са открити 13 кучета, а помещенията са само 10. Проверката установява, че данни за 4 от тях не са били въведени в информационната система на БАБХ, а 8 от кучетата не притежават паспорт. Проверката е открила и наличие на медицински продукти, които не притежават лиценз.

проверката е открила, че на 29 октомври лекар от екипа на клиниката е напуснал работа, но няма подадено заявление за прекратяване на договора, което трябвали да бъде подадено от управителя на заведението.

Според директора на "Четири лапи" Марина Иванова върху неправителствената организация е прилакан натиск, защото "само за 4 месеца са направени две проверки на дейността на клиниката".

"Това е клиника за слаби и бездомни животни. Лечението им продължава месеци наред. Нормално е в една ветеринарна клиника да има повече животни. Всяко животно има издаден паспорт, а само на едно куче не можа да му се разчете чипа", категорична е тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ БАБХ се опитва да сплаши НПО-тата.

Александра Митева от БАБХ е категорична: "Натиск от страна на БАБХ върху НПО-та няма".

"Работейки в сътрудничество с "Четири лапи", отношението към животните ще се подобри. Ние изпълняваме правилата спрямо националното законодателството", уточни Митева.

Д-р Емил Славев, началник отдел "Здравеопазване на животните", отбеляза, че за откритите нарушения в клиниката ще бъде съставен административен акт, който може да се обжалва от "четири лапи".

 

fallback
Още от България сутрин
fallback