България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Меркел излиза от политиката: С какво ще остане в историята?

Милен Керемедчиев и Любомир Кючуков се съмняват тя да довърши канцлерския си мандат

30.10.2018 | 09:16 Редактор: Ивайло Николов
Меркел излиза от политиката: С какво ще остане в историята?

Канцлерът Ангела Меркел повече няма да се кандидатира за лидер на Християндемократическия съюз - пост, който заема от 18 години. Период, който тя самата определя като повод за всекидневна гордост. Поражението обаче, което претърпя партията ѝ на изборите в провинция Хесен, стана причина Меркел да заяви, че е дошло времето за промяна и отварянето на нова страница, както и че няма да се кандидатира за най-високия партиен пост по време на конгреса на партията през месец декември. Засега Меркел поне запазва поста си на канцлер. С края на правителствения мандат през 2021 година обаче тя ще излезе изцяло от активната политика.

Бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев заяви в студиото на "България сутрин", че всички усилия на Ангела Меркел за укрепване и финансова стабилност в Европейския съюз ще бъдат заличени от думите ѝ, че ще се справим с мигрантите.

"Канцлерът Меркел ще влезе в историята най-вече с една от малкото политически грешки, които направи тя, от колкото с успехите, които имаше", допълни Керемедчиев.

Той добави още, че не вярва настоящият канцлер на Германия да довърши мандата си.

Друг бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков също изрази съмненията си за това.

"Дали това правителство ще издържи не зависи толкова от християндемократите, а от социалдемократите - от малкия коалиционен партньор, които заедно с ХДС претърпяха сериозни загуби в Хесен, а преди това и в Бавария", отбеляза Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Двамата бивши дипломати бяха категорични, че следващите европейски избори ще са много важни, защото националистите и популистите в Европа могат да имат много силно влияние, а по думите на Любомир Кючуков краят на ерата "Меркел" и целият неин период на управление бележи преход от ентусиазма на обединението на континента, до взаимното разочарование, несигурността в Европа и неяснотата на самия Европейски съюз.

Гледайте видеото с цялата дискусия.