България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Строеж в двора на църква: Граждани сезираха ДНСК

Храмът "Свети Георги" в кв. "Дървеница" е с напукани стени, но новостроящата се сграда е с изрядни документи

24.10.2018 | 10:30 Редактор: Ивайло Николов
Строеж в двора на църква: Граждани сезираха ДНСК
Строеж в двора на църква: Граждани сезираха ДНСК

Преди месец ви разказахме, че храмът "Свети Георги" в столичния квартал "Дървеница" може да се срути. Църквата, която е и паметник на културата, се е напукала след началото на строеж на четириетажна жилищна сграда.  По случая вече работят институциите. Граждани подадоха сигнал към Дирекция "Национален строителен контрол", където според тях би следвало да бъде спрян строежа.

Църковното настоятелство е сезирало районната община, но оттам твърдят, че пукнатините не са заради строежа. Само до преди няколко години въпросната строителна площадка в "Дървеница" е била зеленчукова градина. Преди няколко месеца обаче започват изкопни дейности

Визата за проектиране е издадена през 2015 година от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. В закона не е предвидено и посочено отстоянието, което трябва да има от паметник на културата до новострояща се сграда. Всички други изисквания обаче били спазени.

Храмът "Свети Георги" е съграден с доброволни средства и труд, когато след освобождението Дървеница е било село и за да може да има храм там, местен жител дарява мястото.

130 години по-късно правнук на дарителя се опитва да запази храма и пространството около него от инвеститорите. 

Те от своя страна са опитали да склонят църковното настоятелство да се съгласи с изграждането на четириетажната жилищна сграда като ползвали факта, че до църквата има незаконна кухня за бедни и заплашили, че ще бъде спряна.

Самият собственик на парцела не се съгласи да застане пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Вижте подробностите във видеото.