fallback

Поредният скандал с "Графа": Как се правят ремонтите в София?

Темата в "България сутрин" коментират Борис Бонев, Зафир Зарков и Иван Таков

19.10.2018 | 09:20 Автор: Ралица Братанова

От скандали и спорове за ремонтите на "Граф Игнатиев" нещата ескалираха до искане на оставки и сигнал до Европейската служба за борба с измамите OLAF, заради открити нередности от неправителствената организация "Спаси София" за промяна на проекта и използваните материали за виброизолация на трамвайните релси.

Темата коментираха в "България сутрин" Борис Бонев от "Спаси София", Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ и Иван Таков, общински съветник от БСП.

"Проведохме едно двумесечно разследване на цялата документация и установихме, че Столичната община е нарушила закона за обществените поръчки. Тъй като е отстранила участник от търга, защото е предлагал материал, който не отговаря на изискванията и след приключване на поръчката е позволила спечелилият участник да използва същия този материал, заради който друг е бил отстранен", обясни Борис Бонев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи нямат съмнения в качеството на избраните материали, но те са неподходящи за ремонта.

Общинският съветник Зафир Зарков обясни, че според юристите на Столичната община, които работят по обществените поръчки, изменението не е съществено и поради тази причина се е стигнало до изработване на нов проект.

"Няма как да засегнат финансово проекта и обществения интерес. В самия договор е записано, че при промяна на какъвто и да е параметър или материал, ще бъдат направени съответните анализи и ще бъде заплатено само толкова, каквато е стойността на вложения материал. Нищо повече", категоричен беше Зарков.

Общинският съветник Иван Таков заяви, че може да се казва, че това е несъществено нещо, но трябва да се има предвид, че материалът участва вътре в оценката.

"След като е сбъркан проектът, най-нормалното нещо беше да се проведе отново процедурата, защото по този начин се постави един от участниците в неравностойно положение и това е факт", заяви Таков пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видеото с целия разговор!

fallback
Още от България сутрин
fallback