България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Демонополизация на Здравната каса - промяна в интерес на пациента

Д-р Стойчо Кацаров и Младен Григоров коментират внесения вот на недоверие от БСП

16.10.2018 | 09:47 Редактор: Ралица Братанова
Експерти: Демонополизация на Здравната каса - промяна в интерес на пациента
Експерти: Демонополизация на Здравната каса - промяна в интерес на пациента

БСП внесе в парламента вота на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" на тема здравеопазване. Червените атакуват готвената здравна реформа, закритите общински болници и ценообразуването при лекарствата.

Председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров каза пред Bulgaria ON AIR, че е съгласен  с посочените проблеми във вота на недоверие.

"Същите проблеми бяха посочени и от здравния министър преди две седмици. Налице е единодушие между управляващи и опозиция за наличие на проблеми в здравната система. В този смисъл искането за вот на недоверие стои странно", коментира д-р Кацаров в "България сутрин".

Кардиологът Младен Григоров посочи 5 проблема в здравеопазването.

"Единият е финансирането. Вторият е тежкият структурен проблем на здравеопазването. 367 болници консумират 50% за болнична помощ, а само 12% отиват за доболнична помощ. В страните с добро здравеопазване е почти точно обратното. Третият проблем са клиничните пътеки - лекуване по симптоми, а не по същество. Следващият е в образованието - грубото подценяване на доклиничните специалности. Последният е недостигът на кадри, най-вече при медицинските сестри", обясни Григоров пред Bulgaria ON AIR.

Според него без демонополизация на Здравната каса под някаква форма нищо няма да се получи.

"Да се премахне монополът на Здравната каса. Това е промяна в интерес на пациента. Той ще стане важен, ако може да избира", допълни д-р Стойчо Кацаров.

Гледайте видеото с целия разговор!