fallback

Наш историк с уникално проучване на Руско-турските войни

Александър Стоянов представи новата си книга пред Bulgaria ON AIR

28.09.2018 | 10:00 Автор: Тодор Петров

Историкът Александър Стоянов прави първото по рода си проучване на 3-вековното противоборство на Руската империя и Османската империя. Той е автор на книгата "Руско-турските войни", която ще бъде официално представена на 10 октомври от 18:30 часа в Народната библиотека.

Книгата, която е с обем над 500 страници, вече може да бъде намерена в книжарниците у нас. Авторът пък сподели, че се е старал да няма сложни терминологии, за да могат и неспециалисти да я четат.

"Темата беше предмет на моята докторска дисертация и я разширих в рамките на книга. За мен е важно да се проучват тези важни конфликти, които са много ключови за нашата история, но някак ги изследваме от българска перспектива", обясни историкът в "България сутрин".

Стоянов посочи, че войните между двете държави са точно 11. По думите му българите не са единствените важни в последните войни, а предишните войни трябва да са доста по-важни за нашата история. Авторът на книгата подчерта, че това са неща, за които не се говори достатъчно.

"Идеята на книгата е да даде историческа основа, на базата на която да се гради анализ на съвременни събития. Съюзът между Ердоган и Путин почива на дълга историческа основа", каза още Александър Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото.

fallback
Още от България сутрин
fallback