България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предстоящият референдум в Македония може да се реши от албанците и е важен за сърбите

Нина Спасова и Милен Керемедчиев коментираха предстоящия вот

27.09.2018 | 09:23 Редактор: Ивайло Николов
Предстоящият референдум в Македония може да се реши от албанците и е важен за сърбите

Три дни остават до важния референдум в Македония, който ще определи евроатлантическото бъдеще на страната и ще утвърди договора за новото име споразумението, за което беше постигнато след десетилетия спорове. Журналистът Нина Спасова и бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев коментираха, че България правилно се е дистанцирала от тази тема към този момент, въпреки че в последно време в Скопие на посещение бяха доста високопоставени гости.

"Референдумът в Македония много наподобява референдума за Брекзит, защото е предизвикан също от премиера и има опасност да се обърне и да избухне в лицето му", каза Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

Той допълни още, че има опасност да няма достатъчно активност на вота и да не мине референдума.

Нина Спасова пък каза, че въпросът е добре зададен, а албанското население може да изиграе ключова роля за този референдум, защото 95% от тях одобряват европейската интеграция за Македония.

"Ориентацията на Македония е страшно важна и за България, ние не случайно проявихме такава активност по време на европредседателството", допълни още Спасова пред Bulgaria ON AIR.

Тя коментира и антибългарските нагласи в съседката ни. Журналистката каза, че ще мине много време и поколения, за да се изкорени това отношение към нас.

Милен Керемедчиев пък добави, че трябва да се упражнява постоянен натиск върху македонските политици, за да не се заиграват именно с това.

"Македония за краткото си съществуване успя да се скара с всички свои съседи и да прояви претенции към всички съседи. Всъщност Македония като държава се създаде със скандали, тя просъществува въз основа на скандали и открадване или на име, или на история, или на други факти", каза той. 

Керемедчиев допълни също, че от успехът на референдума в Македония зависи до колко ще е лесно проевропейското ориентиране и на Сърбия.

Гледайте видеото с цялата дискусия!