България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Президентът нямал вина за указа, правителството закъсняло, смятат анализатори

Коментар на проф. Михаил Константинов и проф. Александър Маринов

14.09.2018 | 09:24 Редактор: Тодор Петров
Президентът нямал вина за указа, правителството закъсняло, смятат анализатори

Изненадващо оставките на тримата министри не бяха гласувани в парламента вчера, след като се оказа, че президентът Румен Радев не е разписал указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР. В същото време още преди да бъде назначен на поста министър на транспорта, номинираният Александър Манолев се оттегле с мотива, че е станал жертва на координирана атака. 

"Указът е забавен по чисто технологични причини. Подават го, когато президентът вече е на път за друга среща. Срещу Манолев излязоха няколко статии, където има моменти, които могат да бъдат използвани за атака. Може би не е трябвало да се стига до номинация", коментира политическият анализатор проф. Михаил Константинов.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че фигурата на главния секретар на МВР е много важна и би трябвало да има консултации кой ще наследи Младен Маринов на поста.

"Президентът Радев не действа с процедурни хватки. Най-вероятно предложението на правителството е дошло твърде късно. Съмнявам се, че президентът ще има възражения относно освобождаването. В случая в цайтнот е премиерът, защото трябва да попълва състава на правителството", обясни политологът проф. Александър Маринов.

В "България сутрин" той определи тримата предложени за министри като хора с ниски политически позиции и без опит. Кадровият резерв на българския управленски елит не е голям, смята проф. Маринов

Двамата гости в студиото коментираха и новината, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган вече е мажоритарен собственик на ТЕЦ "Варна".

"Не мога да си обясня защо му е това нещо. Едно открито навлизане в бизнеса все повече стеснява възможностите за участие в политиката", посочи проф. Маринов и добави, че Доган продължава да има определяща роля в поведението на ДПС.

Проф. Константинов отбеляза, че Ахмед Доган вече шеста година не е в политиката, а подобни големи сделки минават през комисии, които трябва да кажат може или не може. По думите му това изглежда много лек и приятен бизнес, но е много отговорен.

Вижте видеото с цялата дискусия.