Европейският парламент забрани двойния стандарт при храните. Според решението на евродепутатите, стоки от една и съща марка и опаковка трябва да имат еднакво съдържание, а дискриминацията на потребители е недопустима.
С приетия доклад ЕП признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа. А до края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.
"Няма как храна, която се произвежда в Англия и храна, която се произвежда в България, да бъде абсолютно еднаква. Хубавото в цялата ситуация е, че по този начин правителствата биват насърчавани за повече комуникация с неправителствените организации. Освен това държавите от Източна Европа ще бъдат принудени да обърнат повече внимание на безопасността и качеството на храните", коментира в студиото на "България сутрин" микробиологът Сергей Иванов.
Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав.
Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. А резултатите сочат, че потребителите често биват подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, тъй като критериите са различни.
Вижте повече във видеото!