fallback

Що е то нутриционист и преплита ли се с диетолога?

Влияем ли се от хранителните съвети на гуротата или предпочитаме мнението на медиците

06.09.2018 | 10:04 Автор: Иван Берберов

Кой има право да практикува неконвенционалните лечебни методи? Министерството на здравеопазването предложи само лекари и медицински сестри да дават съвети в тази област. Колко опасни могат да бъдат съветите на неспециализираните кадри? От бранша на нутриционистите пуснаха възражение към здравното министерство. 

Има наредба от 2015 г., в която се казва, че диетолог може да бъде само човек, който е завършил медицина и допълнително се е специализирал. 

"Това да съставяш диети и да даваш съвети не те прави диетолог. Това са медици като всички други. За да правиш диетотерапия, трябва да познаваш анатомията, физиологията и биохимията на конкретния орган. "Гуротата" са в повече. Те изготвят диети, дават съвети и популизират знания, които не са подплатени с научни доказателства", категорична бе в "България сутрин" проф. Донка Байкова от Българското дружество по хранене и диетика. 

В отговор Даниела Пехливанова се срещна с представители на нутриционистите. Те призоваха за повече регулация от страна на държавата за получаване на титлата нутриционист. 

"Утвърдената световна практика прави разлика между професиите диетолог и нутриционист. Българското законодателство трябва да се синхронизира с европейското. Нямам медицинско образование и не искам да работя с болни хора. Но трябва да бъде дефинирана функцията на нутриционистите в българското законодателство и как се получава тази титла", отбеляза нутриционистът Яна Данаилова. 

"Нутриционистите, завършили университети в чужбина, знаят, че не бива да работят с болни хора. Те помагат за изготвянето на диетата, изграждат здравословни навици. Но не лечение", поясни нутриционистът Магдалена Пашова пред Bulgaria ON AIR. 

Нутриционистите отбелязаха, че държат да присъстват на общественото обсъждане на закона за диетолозите. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback