България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-голямата концертна зала в Пловдив тъне в разруха... Къде са институциите?

Междувременно артистите от Пловдивската опера скитат немили недраги из сцените в града

06.09.2018 | 09:22 Редактор: Велислав Филипов
Най-голямата концертна зала в Пловдив тъне в разруха... Къде са институциите?

Най-голямата концертна зала в Пловдив тъне в разруха. Освен това Пловдивската опера е принудена да обикаля чужди сцени, само и само, за да има къде артистите да репетират и да показват своето творчество.

Концертната зала е в окаяно състояние. Покривът тече от всички страни, а в кофи се събира водата, която се стича от тавана на залата. Мазилката пада, къртят се дървените плоскости, а миризмата в залата е ужасяваща.

"От много време сградата е оставена да се руши. И това се случва в една бъдеща Европейска столица на културата, в която концертната зала е в ужасяващо състояние. Няма резултат от многократните жалби, подавани до различни институции. Операта няма къде да репетира и да изнася своите концерти", разказа пред Bulgaria ON AIR Мариана Чолакова - член на фондация "Дом за Пловдивската опера".

По думите ѝ ако операта иска да изнесе концерт, то намира зала доста трудно.

"Използваме възможностите на Дома на културата. Там обаче сме с много други наематели. Залата се ползва и от други театри и други култрни институции. Това не е място за висококачествени концерти. През лятото се възползвахме от Античния театър", обясни още тя.

Инж. Любозар Фратев, който е председател на фондацията "Дом за Пловдивската опера", подчерта, че неколкократно са писани писма до Министерството на културата, а преди няколко месеца е била проведена и среща с министър Банов, която е завършила с обещание за ремонт, но до ден днешен залата тъне в разруха.

"Проведени са 2 конкурса и повече от 3 месеца не е определен проектант. Чуват се оправдания, има едно бавене и една пълна незаинтересованост", допълни той.