България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След трите оставки: Обществената подкрепа за Борисов няма да се свие, смятат политолози

Валери Симеонов с остри критики към министър-председателя и ГЕРБ

03.09.2018 | 08:58 Редактор: Василена Василева
След трите оставки: Обществената подкрепа за Борисов няма да се свие, смятат политолози

Остри критики към премиера Борисов и ГЕРБ от страна на Валери Симеонов след трите министерски оставки. Заради трагедията край Своге, при която 17 души загубиха живота си, в края на миналата седмица с постовете си се разделиха вътрешният министър Валентин Радев, транспортният министър Ивайло Московски и регионалният министър Николай Нанков.

Вицепремиерът Симеонов заяви, че рокадите в кабинета не са съгласувани с партията му, а депутатите от квотата на НФСБ няма да подкрепят в пленарната зала оставките на министрите и ще гласуват "против".

"Борисов и без друго се канеше да прави подобни промени. За съжаление обаче катастрофата го принуди да действа по-рано от предвиденото. Той не избърза, нито пък прибърза. Просто направи възможното в случая", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Първан Симеонов.

По думите му не за първи път в редиците на ГЕРБ проличавало разделение между това, което прави премиерът и това, което партията чувства. Последното често излизало през устата на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, както и на вицепремиера Симеонов.

Пред Bulgaria ON AIR политологът проф. Димитър Димитров отбеляза, че с действията си Бойко Борисов демонстрирал, че владее ситуацията. Признанието за това идвало именно от Валери Симеонов, който в декларацията си заявява, че ако има някакви търкания, то те ще могат да бъдат абсорбирани в следващите три-четири месеца.

"Вероятно обществената подкрепа за премиера ще се свие, но една много голяма част от населението очаква твърда ръка. Всякакъв тип съмнения за това, че в рамките на коалицията има проблем с комуникацията, няма да намерят друга публика, освен тази, която и досега не подкрепя министър-председателя", каза проф. Димитров.

Днес ще се проведе среща между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Партньорите в управляващата коалиция ще обсъдят бъдещето на правителството оттук нататък.

Вижте видеото с целия разговор!