fallback

Катастрофиралият автобус не уведомил властите за случайния превоз

За нарушенията и медицинската помощ при инцидента – говорят Дамян Войновски и Катя Сунгарска

27.08.2018 | 10:49 Автор: Иван Берберов

По наредба автобуси, като злополучния край Своге, трябва задължително да уведомяват предварително "Автомобилна администрация" при случай на случаен превоз.

Така се подава информация относно маршрута, дата и часа на пътуването, мястото на тръгване и мястото на пристигането му. В случая с катастрофиралия автобус край Своге подобна информация не е постъпила.

"Нарушаването на тази наредба се случва доста често. От близо година имаме тясна връзка с МВР. Те ни уведомяват за всеки един инцидент. Служителите на агенцията веднага започват проверки на автомобилите и водачите. Вероятно нарушенията се случват, тъй като глобата е много малка. Едно такова обявяване има превантивни функции", поясни зам.-директорът на "Автомобилна администрация" Дамян Войновски. 

Той съобщи пред Bulgaria ON AIR че през април месец е извършена проверка на фирмата и тогава не са установени нарушения. 

"След този инцидент започва отново проверка, за да установим дали е имало и други инциденти с този автобус. Засега данните не показват други нарушения. Ще има повторна проверка на фирмата от Министерството на транспорта. Работим непрекъснато за подобряване на безопасността на пътя. Трябва да бъдат назначени повече служители за пътен контрол, а не да се създават нови агенции", отбеляза още Войновски. 

Първата линейка пристига край Своге на мястото на инцидента на 30-ата минута, а следващите пристигат през 2 минути. 

"Мобилизацията бе изключително сериозна. Ние стабилизирахме пострадалите и спасихме десетки човешки животи. Отново се чу, че линейката е закъсняла. Това е гавра с усилията и труда на медиците. Неимоверни усилия се полагат, за да опазим животите на пострадалите", обясни говорителят на "Спешна помощ" Катя Сунгарска.  

По нейни данни линейката, която е пристигнала в Своге, е била в София по време на пътния инцидент. 

"Нека не забравяме, че сега е активният месец на отпуските. Малшанс е, че вторият ни екип е в съвсем платен и планиран отпуск. Бяхме само с 1 линейка. Кадровият дефицит в здравеопазването е във всички звена. Работата е много стресова, непредвидима и малко решават да обрекат живота си на спасяването на чуждите животи", допълни тя. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback