България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

141 години от боевете при Шипка: Не сме получили свободата си даром!

6500 души се изправят срещу 300-хилядна османска армия на Сюлейман паша

24.08.2018 | 21:00 Редактор: Велислав Филипов
141 години от боевете при Шипка: Не сме получили свободата си даром!

Тази година се навършват 141 години от най-важната битка в Руско-турската война - тази на връх Шипка. 11 август е най-тежкият ден от отбраната на Шипка. От 9 до 11 август 1877 г. на връх Св. Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо войските на Сюлейман паша срещат руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов. 

Едва на 7 август ген. Столетов донася, че целият корпус на Сюлейман паша е построен срещу Шипка, че силите му са огромни, но че неговите бойци ще се бият докрай и че подкрепления са крайно необходими.

"На връх Шипка има близо 6500 души, който трябва да отбраняват позицията. Шипка си остава едно много странно нещо. Ако си представим за миг, че интернет и компютрите се махнат, то това събитие ще продължи да се предава от уста на уста. Шипка е нещо като нашата "Илиада" на Омир. Не сме получили свободата си даром", коментира в "Денят ON AIR" журналистът Росен Петров.

По думите му османската армия на Сюлейман паша е наброявала 30 хил. души и е била съставена от албански наемници, черкези и башибозуци.

"Точно на Шипка хода на войната можело да се обърне в обратна посока. Тогавашната стратегическа обстановка е била такава. Руснаците допускат голяма грешка - да оставят една 120-хилядна турска армия необезпокоявана. Ако Осман паша е преминал Балкана, то руската армия е нямало да успее", сподели още журналистът.

Според него именно събитието на Шипка изпълва всеки българин с гордост, а освен това там се ражда самочувствието на българската армия.