България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За живота отвъд Океана: Разказва цигуларят Светлин Радославов-Свет

Той заминава за САЩ с 11 цента в джоба, налага му се да води битка с мозъчен тумор, но никога не се предава

23.08.2018 | 10:17 Редактор: Василена Василева
За живота отвъд Океана: Разказва цигуларят Светлин Радославов-Свет

Той заминава за САЩ с 11 цента в джоба. Води битка с мозъчен тумор. Бори се и за музикалната сцена, a талантът му завладява звезди като Jay-Z и Beyonce.

Преди да стане дума за любовта към цигулката, българските ритми и хип-хопа, Светлин Радославов-Свет разказа пред Bulgaria ON AIR за вкуса на любимите му гозби, приготвени от сладките ръце на неговата баба.

Когато преди 20 години заминава за САЩ, вкусът на домашната храна е едно от нещата, които му липсват най-силно. Но има и други...

"Тръгнахме с два куфара, пълни с книги, речници и дрехи. Нямахме познати в Америка и трябваше да се борим сами с всичко. В началото е трудно, по-друдно отколкото повечето от нас могат да си представят", сподели той.

Заедно със семейството му са били приети в дом за деца и майки. Цигулката за него е била единственото бягство от реалността и повод за радост.

Една от жените в дома забелязала 11-годишния Свет и неговия талант. Уредила му нещо като прослушване в близкия град Рочестър, където се намира музикалното училище Ийстман. Свет сграбчил шанса с двете си ръце и спечелил пълна стипендия да учи музика.

През 2016 година музикантът е диагностициран с рядък вид тумор на мозъка, предизвикателство, което приема с мъжество.

"Това се случва на 1 от 2 млн. пълнолетни. Бях на 29 години, когато се разболях. Трябваше да се справя, надявам се, че преодолях болестта и вярвам, че тя ме направи по-силен човек", разказа още Светлин Радославов.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова!