България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Политическо решение ли е поскъпването на "Гражданската отговорност"?

Има ли реална статистика за инцидентите по пътя – коментират Богдан Милчев и Евгени Игнатов

17.08.2018 | 09:15 Автор: Иван Берберов
Политическо решение ли е поскъпването на "Гражданската отговорност"?

Вълна от недоволство се надигна във форуми и социални мрежи след като станаха ясни новите цени на полиците "Гражданска отговорност". Услугата поскъпва у нас, докато в Европа поевтинява.

"Основната причина, която се опитаха да ни пробутат, е решението на ВКС. Опитаха се да ни внушат, че решението идва от Съда. Но има доклад на КФН, който показва, че парите, които се събрат, не са достатъчни за изплащане на обезщетенията. Би трябвало да имаме 12% по-малко пари за изплащане на обезщетения, но застрахователите твърдят, че са изплатили с 35 милиона повече. Кой казва истината и кой брои като Хитър Петър?", изтъкна Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Според изпълнителния директор на застрахователно дружество Евгени Игнатов има намаляване на бройката на загиналите по пътищата, но за да бъде проследен реалният тренд, трябва да се борави с официалния европейски индекс. 

"Спрямо него България изобщо не може да се похвали. Страната ни за 2016 г. е с индекс 122, а добрите практики в Европа са със стойности около 60. Смисълът на "Гражданската отговорност" е да утеши болките и страданията на пострадалите от пътните инциденти", поясни той. 

"Българското правителство брои жертвите по пътищата и ни казват, че намаляват. Всеки брои и интерпретира както си поиска. Това е политическо решение. Българите не са готови да платят реалната цена на ГО. Асоциацията на българските застрахователи са длъжници на обществото. Техният търговски интерес е да има по-малко жертви, за да имат по-голяма печалба", подчерта Милчев в "България сутрин". 

За финал на разговора Богдан Милчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че застраховките и обезщетенията в България са изключително ниски, защото се изплащат по политическа линия. Никой не иска да изведе реалната статистика, заключи той.