България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зинаида Златанова за срива на Търговския регистър: Пълно безобразие!

Не може да давате на едни и същи фирми да поддържат регистрите, базата данни, софтуера и хардуера, каза бившият правосъден министър

16.08.2018 | 14:05 Редактор: Тодор Петров
Зинаида Златанова за срива на Търговския регистър: Пълно безобразие!

Седмица измина от сриването на системата на Търговския регистър, а той все още не може да се използва напълно. Очаква се това да стане възможно през следващата седмица. 

Пълно безобразие. По този категоричен начин определи ситуацията бившият министър на правосъдието и вицепремиер Зинаида Златанова. Според нея крахът в системата е резултат от много дълго неглижиране на основни функции на Министерството на правосъдието.

"Това е високотехнологичен център от национално значение. По мое време се дублираше в реално време операцията и веднъж седмично се дублираше втори път. Така няма как да се загуби информация. Огромна "заслуга" на сегашния министър е, че не може до такава степен да се партизанства в администрацията. Когато сте назначили некомпетентни партийни кадри, няма какво друго да стане освен гаф, бъг в системата", заяви Златанова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отхвърли тезата на отговорните за проблема лица, че са купувани некачествени технически средства и още веднъж настоя, че дефектът е в системата на работа. 

"Не може да давате на едни и същи фирми да поддържат регистрите, базата данни, софтуера и хардуера. Би следвало да бъдат възлагани на отделни фирми. Изключителни безобразия", подчерта Зинаида Златанова в "България сутрин".

Тя отбеляза, че подобни гафове ни отдалечават от Шенген и прогнозира, че в близките 10 години няма да има развитие по темата.

Вчера на заседание в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев предложи създаването на единно хранилище за данните от всички държавни ведомства.

"Това не ви ли се вижда като голяма глупост? Да сложим на едно място цялата информация за държавата... Много жалко, че така пропадна всичко", коментира предложението Златанова.

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ivan K. Hristov
преди 5 години
При условие, че навлиза нова технология като децентрализиран блокчейн не знам, защо още се говори за централизирани регистри, които са явно уязвими. Сигнализирай за неуместен коментар