България сутрин

Всеки делник от 6:30
още

Джамбазки твърд: БСП да не ми говорят! Да мълчат и да се извиняват за Македония!

Евродепутатът настоя пред Bulgaria ON AIR, че не е призовавал за разстрел на БСП-ари

14.08.2018 | 08:55 Автор: Ивайло Николов
Джамбазки твърд: БСП да не ми говорят! Да мълчат и да се извиняват за Македония!

Престрелката между лидера на БСП Корнелия Нинова и евродепутата Ангел Джамбазки стигна и до Брюксел. След като заместник-председателят на ВМРО заяви в свое интервю по адрес на БСП, че "Те са отговорни, че има македонска нация. Всичките до един са за разстрел.", Нинова поиска европарламентът да се разграничи от Джамбазки. Тя изпрати писмо до председателя му Антонио Таяни и поиска да се вземат мерки срещу българския евродепутат.

Ангел Джамбазки пък отговори на това в студиото на "България сутрин". Според него, след като БСП се смята за приемник на БКП, а комунистическата партия участва в създаването на Македония, то ръководството на БСП дължи единствено извинения на българското общество по темата. Воеводата беше категоричен, че не е призовавал за разстрел на някого от сегашното ръководство на левицата, а думите му се отнасят за ръководителите на БКП, които са извършили националното предателство.

"Няма как да си замълча, когато стари доносници, стари номенклатурчици и хора, които са били години наред в апарата на БКП, те да ми говорят за Македония. Те трябва само да мълчат и да се извиняват. Те трябва да се срамуват", категоричен е Ангел Джамбазки.

Евродепутатът смята също, че причината за активността на БСП по темата "Македония" се крие в опита им да отклонят вниманието си от себе си и скандала около задържането на заместник-председателя на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, който беше и изключен от групата на социалистите в града, след като беше задържан заедно с Митьо Очите в Туърция.

В ефира на Bulgaria ON AIR, Велизар Енчев настоя Ангел Джамбазки да понесе отговорност за думите си и призова главният прокурор Сотир Цацаров да се самосезира."Той призовава публично да се използва огнестрелно оръжие", каза Енчев.

Вижте видеото с целия разговор!